Uima-altaan lämmitys pidentää uintikautta jopa kuukauden verran kauden molemmista päistä ja mahdollistaa altaasta nauttimisen silloinkin, kun kesä ei ole odotetun lämmin. Altaan lämmitintä valittaessa pitää aina ottaa huomioon altaan koko sekä miettiä, mihin lämpötilaan saakka vesi halutaan lämmittää. Altaan kokoon nähden heikkotehoinen lämmitin ei välttämättä pysty lämmittämään vettä halutulle tasolle saakka tai lämmittäminen saattaa kestää pitkään. Etenkin ilmalämpöpumppua hankkiessa pitää varmistua myös siitä, että altaan kiertovesipumppu kierrättää allasvettä riittävän tehokkaasti.
Kaikki allaslämmittimet asennetaan aina hiekkasuodattimen jälkeen altaalle palaavaan putkilinjaan.
Ilmalämpöpumppu uima-altaan lämmitykseen
Ilmalämpöpumppu on nykyään todennäköisesti suosituin vaihtoehto uima-altaan lämmitykseen. Se hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa ja siirtää sen altaaseen. Tämä tekee uima-altaan ilmalämpöpumpusta ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan lämmitystavan. Altaan lämpöpumppuja on saatavana ulkouima-altaiden lisäksi myös sisäaltaisiin sopivana mallina.
Markkinoilla on sekä perinteisiä ns. on/off -lämpöpumppuja sekä invertteri-ilmalämpöpumppuja.
Invertteri-ilmalämpöpumppu säätelee kompressorin tehoa portaattomasti, mikä tarkoittaa, että se voi mukautua tarkasti tarvittavaan lämmitys- tai jäähdytystehoon. Tämä vähentää energiankulutusta. Koska invertteripumppu ei kytkeydy toistuvasti päälle ja pois päältä, se pitää lämpötilan tasaisempana kuin on/off-malli. Invertteri-ilmalämpöpumppu on useimmiten myös huomattavasti on/off -mallia hiljaisempi.
Perinteinen on/off -mallinen ilmalämpöpumppu on hankintahinnaltaan usein invertterimallia edullisempi, mutta vastaavasti sen käyttökustannukset voivat ajan myötä olla korkeammat. On/off -mallin etuna on korkeampi lämmitysteho lyhyillä jaksoilla. Koska On/off-pumppu toimii joko täydellä teholla tai on pois päältä, se tuottaa lämmitystehoa nopeasti silloin, kun lämmitystä tarvitaan vain hetkellisesti.
Jotta ilmalämpöpumppu toimisi, altaan kiertovesipumpun pitää kierrättää vettä vähintään 6 m³ tunnissa. Tätä pienempi virtausnopeus aiheuttaa tavallisesti virtausvahdin virheilmoituksen, joka estää pumpun käynnistymisen.
Uima-altaan lämmönvaihdin
Lämmönvaihdin liitetään kiinteistön lämmitysjärjestelmään, jolloin altaan lämmittämiseen käytetään jo olemassa olevaa lämmönlähdettä, kuten maalämpöä tai öljylämmitystä. Lämmönvaihdin on toimintaperiaatteeltaan hyvin yksinkertainen. Lämmönvaihtimessa kulkee kaksi nestevirtausta vierekkäisissä putkistoissa, joista toisessa kiertää uima-altaan vesi ja toisella puolella lämmitysjärjestelmässä käytössä oleva kuumempi vesi. Kuuma vesi luovuttaa lämpöä vaihtimen kautta uima-altaan kylmempään veteen. Lämmönvaihdin toimii allasveden lämmityksessä hyvin, kun näiden kahden vesivirtauksen välinen lämpötilaero on suuri, eron ollessa pienempi myös hyötysuhde pienenee.
Lämmönvaihdin on toimintaperiaatteensa vuoksi pitkäikäinen ja varmatoiminen. Lämmönvaihdinta hankkiessa pitää kuitenkin varmistaa sen olevan suunniteltu nimenomaan uima-allaskäyttöön, jotta uima-allaskloori ei vaurioita sitä.
Uima-altaan sähkölämmitin
Uima-altaan lämmittämiseen voidaan käyttää myös perinteistä sähkölämmitintä. Sähkölämmittimiä on saatavana useassa eri teholuokassa sekä digitaalisena että analogisena.
Peitä lämmitetty uima-allas lämpöhäviön estämiseksi
Suomessa yölämpötilat voivat laskea huomattavasti, vaikka päivällä olisikin ollut hellettä, ja viileä yö haihduttaa nopeasti allaslämmittimen tuottaman lämmön, ellei allasta ole peitetty. Siksi lämmitetty allas kannattaa aina peittää käytön jälkeen.
Laadukas allaspeite tai allaskate vähentää lämmön haihtumista merkittävästi, mikä säästää sekä lämmitykseen kuluvaa aikaa että kustannuksia. Lämpöhukan vähentämisen lisäksi altaan peittäminen helpottaa sen puhtaanapitoa huomattavasti.
Sivun alkuun