Uima-altaan robotti-imuri Ladattava allasimuri Suodatinimu-imuri
Miksi tarvitset uima-altaan imurin?
Etenkin pihalla olevien uima-altaiden pohjaan kerääntyy väistämättä likaa ja roskia, jota ei pysty poistamaan haavilla. Likaa voi tarttua myös uima-altaan seiniin. Uima-altaan puhtaus vaikuttaa suoraan sen käyttömukavuuteen ja allasveden laatuun. Puhdas allas ei ainoastaan näytä hyvältä, vaan vähentää myös levän muodostumisen riskiä. Siksi säännöllinen altaan pohjan imurointi on tärkeä toimenpide altaan muun hoidon lisäksi. Palkkiona huolellisesta hoidosta on puhdas ja kirkas allas, jossa voit rentoutua ja nauttia huoletta.
Allasimurin valintaan vaikuttavat asiat
Altaan koko, muoto ja materiaali
Mitä isompi allas, sitä enemmän altaan pohjaa – ja seiniä – imuroitavaksi. Suureen uima-altaaseen paras valinta on robotti-imuri, joka imuroi suurenkin altaan tehokkaasti. Robotti-imuria valittaessa pitää kiinnittää huomiota sen tyyppitiedoissa mainittuun altaan enimmäiskokoon, jotta voidaan varmistua sen riittävyydestä koko altaan pinta-alalle. Toki suuren altaan voi imuroida myös käsikäyttöisellä allasimurilla, jos haluaa käyttää siihen aikaa. Pienempiin altaisiin riittää hyvin myös ladattava allasimuri tai suodatinimulla toimiva malli, mutta toki robotti-imuri sopii mainiosti niihinkin.
Mikäli uima-allas on jonkin muun muotoinen kuin pyöreä, ovaali tai suorakulmainen, pitää altaan robotti-imuria valittaessa tutustua tarkkaan sen tuoteselostukseen, jossa kerrotaan minkä muotoisille altaille se sopii. Valikoimassamme olevat robotti-imurit sopivat pääsääntöisesti kaiken muotoisille altaille, mutta mikäli altaassa on esimerkiksi erittäin kalteva pohja tai paljon tasoeroja, kannattaa imurin sopivuudesta keskustella myyjän kanssa ennen ostopäätöstä. Käsikäyttöisellä allasimurilla pääsee puhdistamaan nekin kohdat, joihin robotti-imuri ei mahdollisesti pääse.
Altaan materiaalilla ei ole käytännössä vaikutusta imurin valintaan käsikäyttöisten imurien kohdalla. Myös robotti-imurit sopivat pääsääntöisesti kaikille allasmateriaaleille, kuten uima-allasmuoville, lasikuidulle ja laatoille. Laatta-altaan kohdalla kannattaa tarkistaa imurin tuotetiedoista tai tarvittaessa myyjältä, että imuri kykenee kiipeämään liukkaita laattoja ylös, mikäli imurin halutaan puhdistavan myös seinät.
Imurointiin käytettävä aika
Kuten todettu, mitä suurempi uima-allas, sitä enemmän imurointiin kuluu käsikäyttöisellä imurilla aikaa eikä pienikään allas aivan parissa minuutissa tule puhtaaksi. Jos aikaa imurointiin haluaa käyttää ja altaan siivoamisesta pitää, tällä ei tietenkään ole merkitystä. Jos kuitenkin haluaa viettää aikaa mieluummin altaassa kuin sen äärellä, imurointiin käytettävä aika on tärkeä tekijä.
Kuvitellaan esimerkkinä, että olet järjestämässä allasjuhlia ja haluat varmistaa, että allas on täydellisessä kunnossa vieraita varten. Robotti-imuri voi puhdistaa altaan yöllä tai varhain aamulla, jolloin sinulla on yksi huoli vähemmän valmisteluiden aikana. Käsikäyttöinen imuri vaatii, että käytät aikaa puhdistukseen itse, mikä voi olla haastavaa kiireen keskellä.
Ajankäyttöä miettiessä kannattaa huomioida, että altaan robotti-imuria käytettäessä altaassa ei saa olla uimareita, joten puhdistusajankohta kannattaa ajoittaa sen mukaan.
Hinta
Hinta on luonnollisesti tärkeä tekijä ostopäätöksessä. Altaan robotti-imuri on toki alkukustannuksiltaan huomattavasti isompi investointi, kuin vaikkapa ladattava allasimuri, mutta vastaavasti robotti-imuria käytettäessä säästyy paljon arvokasta aikaa. Viime kädessä valinta riippuu budjetista, ajankäytöstä ja siitä, kuinka paljon työtä olet valmis käyttämään altaasi puhdistamiseen.
Kaikkien imurityyppien käyttökustannukset ovat kohtalaisen alhaiset. Toki käytössä kuluvia osia joutuu joskus uusimaan. Tällaisia ovat mm. robotti-imurien harjaosa ja suodatinkotelo, ladattavien allasimurien suodatinpussit ja suodatinkäyttöisen imurin imuletku.
Kannattaa pitää myös mielessä, että kun altaan pitää huolellisesti puhtaana, pystyy säästämään kemikaalikustannuksissa. Esimerkiksi leväntuhoaineen tarve on vähäisempi, kun levän muodostumista edistävät roskat siivotaan säännöllisesti.
Kun edellä käydyt seikat on mietitty, on imurityypin valinta varmasti helpompaa. Valikoimastamme löytyy altaan robotti-imureita, ladattavia allasimureita sekä perinteisiä suodatinimulla toimivia malleja. Käydään seuraavaksi vielä läpi näiden eri allasimurityyppien ominaisuuksia ja eroja.
Uima-altaan robotti-imuri
Kuten jo edellä useaan otteeseen on todettu, altaan robotti-imuri on omaa luokkaansa helppouden ja ajankäytön kannalta. Imuri lasketaan altaaseen, valitaan haluttu ohjelma ja siinä kaikki! Imuri työskentelee altaassa itsenäisesti ja ohjelman päätyttyä se nostetaan pois altaasta, puhdistetaan suodatinkoteloon kertyneet roskat ja kannetaan imuri kuivaan paikkaan odottamaan seuraavaa puhdistuskertaa.
Uima-altaan robotti-imureita on karkeasti kahta eri tyyppistä. Osa malleista puhdistaa vain uima-altaan pohjan, osa puhdistaa pohjan lisäksi myös altaan seinät ja vesirajan. Kaikki valikoimassamme olevat altaan robotti-imurit puhdistavat pohjan, seinät ja vesirajan. Myöskään lasikuitualtaiden integroidut portaat eivät ole tavallisesti imurille minkäänlainen ongelma. Imureissa on vaihteleva määrä eri puhdistusohjelmia mallista riippuen. Useimmat mallit liitetään kaapelilla altaan reunalla olevaan ohjauskeskukseen, josta imuri saa myös virtansa. Saatavana on myös akkukäyttöisiä altaan robotti-imureita, jotka eivät vaadi kaapelia toimiakseen. Akkukäyttöinen robotti-imuri voidaan myös yhdistää puhelinsovellukseen.
Uima-altaan robotti-imuria valittaessa pitää kiinnittää huomiota suositeltuun altaan enimmäiskokoon. Mikäli suureen altaaseen laitetaan robotti-imuri, jonka suositeltu altaan enimmäiskoko on allasta pienempi, se ei välttämättä puhdista koko allasta tehokkaasti. Rajoittavana tekijänä on mm. kaapelin pituus.
Altaan robotti-imurin painolla on myös merkitystä. Olemme omissa testeissämme todenneet, että kovin kevyet, yleensä halvat, robotti-imurit eivät pysy kunnolla altaan pohjassa, vaan monesti leijuvat vedessä. Olemme hyväksyneet valikoimaamme vain itse testaamiamme ja tehokkaaksi toteamiamme robotti-imureita.
Uima-altaassa ei saa olla uimareita tai irtoesineitä altaan robotti-imurin ollessa toiminnassa. Käytön jälkeen imuri suositellaan huuhdottavaksi puhtaalla vedellä ja sitä säilytetään kuivassa ja jäätymättömässä paikassa.
Esittelyvideo
Valikoimassamme olevat Zodiac altaan robotti-imurit:
Sweepy RE 4200 RF 5400 iQ akulla
Ladattava allasimuri
Ladattavat akkukäyttöiset uima-allasimurit ovat kasvattaneet suosiotaan nopeasti. Useimmiten ladattava allasimuri hankitaan korvaamaan perinteinen suodatinimulla toimiva allasimuri. Eikä ihme, sillä altaan käsin imurointiin ne ovat ylivertaisia. Ei letkuja eikä johtoja, imuri vain liitetään teleskooppivarteen, käynnistetään ja imuroidaan allas. Ladattavaa allasimuria voi hyvin verrata tavalliseen kodin varsi-imuriin. Roskat kerääntyvät imurin suodatinpussiin, joka käytön jälkeen tyhjennetään ja huuhdotaan puhtaaksi. Myös imurin huuhtomista puhtaalla vedellä käytön jälkeen voi suositella, jotta kloorivesi ei haalista muovia.
Ladattavan allasimurin valintaa miettiessä tärkein tekijä on altaan koko. Suuressa altaassa leveämpi imupää ja pidempi akunkesto ovat tärkeitä, mikäli haluaa imuroida koko altaan kerralla. Parhaimmillaan ladattava allasimuri on paikallisessa puhdistuksessa. Jos pohjassa huomaa roskia, ne on helppo imuroida nopeasti pois – jälleen kerran vertaus kodin varsi-imuriin on varsin pätevä. Tällaiseen pistemäiseen puhdistukseen ladattava allasimuri toimii mainiosti myös silloin, jos on jo hankittu altaan robotti-imuri täysimurointia varten.
Ladattavaa uima-allasimuria ei koskaan saa käyttää allasta ympäröivän alueen puhdistukseen. Imuri on suunniteltu toimivaksi vain vedessä.
Valikoimassamme olevat ladattavat Pool Blaster -allasimurit:
Catfish Li Max Li
Suodatinimulla toimiva allasimuri
Kaikkein perinteisin uima-allasimurin malli on suodatinimulla toimiva. Tällainen imuri koostuu kolmesta osasta; imupäästä, teleskooppivarresta ja imuletkusta, jonka toinen pää liitetään imupäähän ja toinen uima-altaan pintakaivossa (eli pintaventtiilissä) olevaan imuriliitäntään. Kannattaa huomioida, että kaikissa pintakaivomalleissa ei tällaista liitäntää kuitenkaan ole! Imurointi tehdään allaspumpun imulla ja roskat kertyvät hiekkasuodattimeen, joka vastavirtahuuhdellaan puhtaaksi imuroinnin jälkeen.
Tämä perinteinen ratkaisu on edelleen toimiva, mutta mielletään joskus työlääksi. Jälleen kerran jos verrataan kotitalouden imurointiin, suodatinimulla toimiva imuri on kuin se perinteinen imurimalli, joka pitää aina kaivaa erikseen kaapista ja imuroidessa manaillaan sitä imurin kankeaa letkua. Ladattavat allasimurit ovatkin syöneet tämän perinteikkään allasimurin suosiota nopeasti. Se puoltaa kuitenkin edelleen paikkaansa edullisena perusratkaisuna.
Suodatinimulla toimiva allasimuri koostuu kolmesta osasta:
Imupää Teleskooppivarsi Imuletku
Toivomme tästä pienestä opastuksesta olevan sinulle apua oikean imurityypin valinnassa!
Sivun alkuun