Allaspumpun merkitystä uima-altaan puhtaanapidossa ei voi liioitella, sillä se on käytännössä uima-altaasi sydän yhdessä hiekkasuodattimen kanssa. Hiekkasuodatuksen periaate on hyvin yksinkertainen. Allaspumppu imee allasvettä pintakaivon kautta hiekkasuodattimelle. Vesi virtaa suodattimessa olevan hiekan läpi ja puhdistettu vesi palautetaan altaaseen tulosuuttimen kautta.
Ilman toimivaa hiekkasuodatusta allasvesi muuttuu nopeasti sameaksi ja riski levän kasvamiselle on suuri. Toki hiekkasuodatuslaitteisto ei yksin riitä allasveden puhtaana pitoon, vaan lisäksi tarvitaan myös uima-allaskemikaaleja. Veden suodatus ja kemikaalien käyttö tukevat toisiaan ja toinen ei toimi ilman toista. Allasveden puhtaana pitämiseen tarvitaan kumpaakin. Lue lisää hoito-ohjeestamme.
Uima-altaan hoito-ohje
Allaspumpun valintaan vaikuttavat asiat
Pumpun teho ja käyntiaika
”Pitääkö allaspumpun käydä koko ajan?” Ei, ei sen tarvitse. Pumpun pitäminen päällä vuorokauden ympäri on turhaa energian ja pumpun kulutusta. Altaan veden pitää kiertää suodattimen läpi vähintään 1,5 kertaa vuorokaudessa. Tietenkin joka sääntöön on poikkeuksensa, tähänkin, mutta normaaleissa olosuhteissa tämä on oikein pätevä nyrkkisääntö.
Kiertoajan laskemista varten tarvitaan tieto kahdesta asiasta, jotka ovat:
• Pumpun teho eli montako kuutiota vettä pumppu pystyy kierrättämään yhdessä tunnissa, esimerkiksi 7 m³/h.
• Altaan vesimäärä kuutioina.
Valikoimassamme olevien pumppujen teho on aina mainittu niiden tuotetiedoissa. Altaan koon kuutioina voi laskea seuraavilla kaavoilla:
• suorakaiteen muotoinen allas: pituus x leveys x syvyys
• ovaalin muotoinen allas: maksimipituus x maksimileveys x syvyys x 0,89
• pyöreä allas: halkaisija x halkaisija x syvyys x 0,78
Nyt kun tiedämme nämä kaksi olennaista muuttujaa, on pumpun käyntiajan laskeminen helppoa käyttämällä kaavaa:
Altaan vesimäärä kuutioina / pumpun teho x 1,5 = käyttötuntimäärä
Esimerkki: Jos pumpun teho on 7 m³/h ja altaan vesimäärä on 25 m³, laskentakaava on silloin 25 / 7 x 1,5 josta saadaan tulokseksi 5,3 tuntia. Luonnollisesti kiertoajan ei tarvitse olla minuutilleen laskutuloksen mukainen, eli tässä esimerkissä pumppua voisi pitää päällä noin 5-6 tuntia päivässä.
1,5-kiertosääntöön on toki poikkeuksia. Silloin kun allasta on käytetty tavanomaista enemmän tai ilman lämpötila on korkea (yli hellerajan), suodatusaikaa kannattaa pidentää. Näissä tapauksissa pumppu voi käydä suositusajan verran vaikkapa kahdesti päivässä eli edellä mainitun esimerkin mukaisessa altaassa käyttöaika olisi silloin 10–11 tuntia.
Joidenkin kemikaalien, esimerkiksi Alumiinisulfaatin, käytön yhteydessä pumppua täytyy myös pitää päällä suositusta enemmän.
Hiekkasuodattimen koko pumppuun nähden
Uima-allaspumppu ja hiekkasuodatin muodostavat yhdessä hiekkasuodatinlaitteiston, jossa sekä pumpun tehon että hiekkasuodattimen koon pitää olla keskenään tasapainossa. Jos hiekkasuodatin on liian pieni tai suuri pumpun tehoon ja altaan kokoon nähden, siitä aiheutuu useita ongelmia.
Jos pumppu on liian tehokas suodattimeen nähden, se voi pakottaa allasveden liian nopeasti hiekkasuodattimen läpi, jolloin suodatin ei pysty poistamaan likaa kunnolla. Liian suuri virtausnopeus voi myös aiheuttaa hiekan kulkeutumista suodattimesta altaaseen.
Jos pumppu on puolestaan liian tehoton suodattimeen nähden, se ei pysty tuottamaan hyvän suodatustehon vaatimaa vedenpainetta ja virtausta.
Hiekkasuodatuslaitteiston oikeasta asennuspaikasta ja sen käytöstä voit lukea lisää hiekkasuodatinosioistamme.
Lue hiekkasuodattimista
Pumpun melutaso
Melutasoa ei useinkaan tule ajatelleeksi allaspumppua valitessaan, mutta se voi vaikuttaa merkittävästi allasalueen viihtyisyyteen. Etenkin sisäuima-altaiden pumpun melutasoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä sisätiloissa ääni voi kantautua rakenteita pitkin kauempanakin sijaitsevasta teknisestä tilasta. Mikään valikoimassamme oleva pumppu ei ole kovin äänekäs, mutta hiljaisimman mahdollisen kokemuksen haluaville suosittelemme lämpimästi Badu Prime -sarjan uima-allaspumppuja. Badu Prime on myös ehdottomasti paras valinta sisäaltaisiin.
Virransyöttö
Useimmat yksityisaltaiden allaspumput ovat 1-vaiheisia, eli ne liitetään normaaliin pistorasiaan. Valikoimassamme on myös 3-vaiheisia pumppuja (Badu Prime). Huomioithan, että 1-vaiheisienkaan allaspumppujen mukana ei normaalisti toimiteta sähköjohtoa, vaan se pitää hankkia erikseen. Mikäli sähköjohto tulee pumpun mukana, se mainitaan pumpun tuotekuvauksessa.
Varaosat ja huolto
Allaspumppujen varaosiin ja korjaamiseen pätee sama sääntö, kuin muuhunkin nykyajan tekniikkaan. Kalliimpiin malleihin saa lähtökohtaisesti paremmin varaosia kuin edullisempiin. Siten kalliimpia malleja pystyy tarvittaessa myös korjaamaan paremmin. Edullisempien mallien kohdalla korjauskustannukset saattavat olla samaa luokkaa, kuin uuden pumpun hinta. Pidämme valikoimassamme kuitenkin vain laadukkaaksi toteamiamme pumppuja, joiden käyttöikä on hyvää luokkaa.
Uima-allaspumppua ei saa jättää ulos talveksi, sillä se ei kestä jäätymistä. Vie pumppu aina sisätiloihin altaan talvehtimiskuntoon laittamisen yhteydessä. Lue lisää altaan talvehtimisesta täältä.
Pidämme varastossamme edustamiemme pumppumallien varaosia ja tarvikkeita. Verkkokauppavalikoimassa on näistä vain osa, joten jonkin tietyn osan saatavuutta kannattaa tiedustella asiakaspalvelustamme.
Toivomme tämän pienen infopaketin auttavan sinua altaaseesi sopivimman allaspumpun valinnassa!
Sivun alkuun