Uima-altaan laitteista allaspumppu pitää veden liikkeessä, mutta pelkkä veden kierto ilman suodatusta ei pidä vettä puhtaana. Siksi pumpun rinnalle tarvitaan aina uima-altaan ehdottomasti tärkein yksittäinen laite eli altaan hiekkasuodatin. Hiekkasuodatus on luonnon oma prosessi, jossa hiekka vangitsee vedessä olevat roskat ja muut epäpuhtaudet. Hiekkasuodatin hyödyntää tätä luonnollista vedensuodatustapaa ja yhdessä allaskemikaalien oikean käytön kanssa se pitää allasveden puhtaana ja kirkkaana.
Hiekkasuodatuksen periaate on yksinkertainen. Allaspumppu imee allasvettä pintakaivon kautta hiekkasuodattimelle. Vesi virtaa suodattimessa olevan kvartsihiekan läpi ja puhdistettu vesi palautetaan altaaseen tulosuuttimen kautta.
Altaan hiekkasuodatinta valittaessa pitää aina ottaa huomioon altaan vesimäärä ja allaspumpun teho, jotta suodatusteho on riittävä.
Veden suodatus ja kemikaalien käyttö tukevat toisiaan ja toinen ei toimi ilman toista. Allasveden puhtaana pitämiseen tarvitaan kumpaakin. Lue lisää hoito-ohjeestamme.
Hoito-ohjeeseen
Hiekkasuodattimen valintaan vaikuttavat asiat
Altaan vesimäärä kuutioina
Hiekkasuodattimen koko mitataan sen sisältämän kvartsihiekan määrällä. Mitä isompi uima-allas, sitä isompi hiekkasuodatin tarvitaan. Esimerkiksi enintään 30 m3 altaille riittää suodatin, jossa on noin 50 kiloa kvartsihiekkaa, kun esimerkiksi noin 60 m3 allas vaatii jo noin 100 kiloa hiekkaa sisältävän suodattimen. Liian vähäinen hiekkamäärä altaan kokoon nähden ei riitä suodattamaan allasvettä tehokkaasti.
Hiekkasuodattimen koko allaspumppuun nähden
Uima-allaspumppu ja hiekkasuodatin muodostavat yhdessä hiekkasuodatinlaitteiston, jossa sekä pumpun tehon että hiekkasuodattimen koon pitää olla keskenään tasapainossa. Jos hiekkasuodatin on liian pieni tai suuri pumpun tehoon ja altaan kokoon nähden, siitä aiheutuu useita ongelmia.
Jos hiekkasuodatin on liian pieni allaspumpun tehoon nähden, allasvesi kulkee hiekkasuodattimen läpi liian nopeasti, jolloin suodatin ei pysty poistamaan likaa kunnolla. Liian suuri virtausnopeus voi myös aiheuttaa hiekan kulkeutumista suodattimesta altaaseen.
Jos hiekkasuodatin on puolestaan liian suuri allaspumppuun nähden, veden paine ja virtaus saattaa jäädä liian pieneksi, jotta suodatus toimisi kunnolla.
Hiekkasuodattimien erot
Eri mallin hiekkasuodattimissa ei ole toimintaperiaatteellisia eroja. Jokaisessa mallissa on kvartsihiekalla täytettävä suodatinsäiliö, jonka sisällä on sihtiputket. Lisäksi suodattimen mukana toimitetaan monitieventtiili, jolla ohjataan suodattimen eri toimintoja, kuten suodatustilaa ja vastavirtahuuhtelua. Erot hiekkasuodattimien välillä ovat – luonnollisesti koon lisäksi – lähinnä monitieventtiilin sijoituspaikka ja suodatinsäiliön valmistusmateriaali.
Monitieventtiilin sijoituspaikat ovat joko suodatinsäiliön päällä (top mount) tai sen sivulla (side mount). Monitieventtiilin toiminnallisuus on sama sen paikasta riippumatta. Yleisimmin monitieventtiili on asennettu suodatinsäiliön päälle. Tämä top mount -mallinen suodatin on korkeampi, kuin side mount -malli ja monitieventtiili pitää irrottaa hiekanvaihtoa varten.
Side mount -mallinen hiekkasuodatin on top mount -mallia parempi vaihtoehto silloin, kun käytettävissä oleva tekninen tila on matala. Tässä mallissa monitieventtiiliä ei tarvitse irrottaa hiekanvaihdon ajaksi, suodatinsäiliön päällä olevan kannen avaaminen riittää.
Monitieventtiilin sijoituksen lisäksi valmistusmateriaali vaihtelee. Yleisimmät vaihtoehdot ovat lasikuituvahvisteinen polyesteri tai polyteeni. Lähtökohtaisesti suuret suodattimet ovat aina lasikuituvahvisteisia. Olipa materiaali kumpi tahansa, kaikki myymämme suodattimet ovat vankkarakenteisia ja saumattomia.
Hiekkasuodattimen asennuspaikka
Hiekkasuodatuslaitteisto sijoitetaan tavallisesti uima-altaan läheisyyteen, vedenpinnan alapuolelle tai sen tasalle. Asennuksessa vedenpinnan alapuolelle on etuna se, että allaspumpun imupuolen putki on aina varmasti täynnä vettä. Mikäli pumppu asennetaan vedenpinnan tasalle tai vain hieman sen alapuolelle, on suositeltavaa asentaa takaiskuventtiili estämään imupuolen tyhjentyminen vedestä, kun pumppu sammutetaan. Jos allaspumppu käy kuivana, se saattaa vaurioitua.
Laitetila pitää suojata auringolta ja suoralta sateelta. Etenkin altaan alapuolisissa asennuksissa, esimerkiksi sijoitettaessa laitteet terassilautojen alle, vettä kuitenkin kulkeutuu laitetilaan sateen ja altaasta mahdollisesti loiskuvan veden myötä. Laitteisto kestää roiskeveden ja kylmän ja kostean ilman (ei kuitenkaan jäätymistä!), mutta laitteisto, etenkään pumppu, ei saa seistä vedessä tai joutua upoksiin. Laitetilaan pitää asentaa viemäri tai poistoputki roiskeveden poistamiseen lattialta. Myös hiekkasuodattimen vastavirtahuuhtelun yhteydessä poistuvan veden johdattaminen viemäriin tai muuhun soveltuvaan paikkaan pitää ottaa huomioon.
Laitetilaan tarvitaan sähköä allaspumppua varten. Kaikkia allaspumppuja on saatavana yksivaiheisena, useimpia myös kolmivaiheisena. Huomioi sähkökytkentöjen soveltuvuus asennuspaikkaan nähden (roiskevesisuojaus).
Suodatuslaitteiston sijoituksessa pitää ottaa huomioon myös käytettävyys. Hiekkasuodattimen toimintoja ohjataan sen päällä tai sivulla olevalla monitieventtiilillä ja myös pumpun karkeasuodatin pitää puhdistaa säännöllisesti, joten laitteistoon pitää päästä helposti käsiksi.
Kaikki muut uima-allaslaitteet, kuten esimerkiksi ilmalämpöpumppu, asennetaan aina hiekkasuodatuslaitteiston jälkeen altaalle takaisin palaavaan putkilinjaan.
Hiekkasuodattimen vastavirtahuuhtelu
Hiekkasuodattimen normaali toiminta ei vaadi käyttäjältä juurikaan huomiota. Kun hiekkasuodattimen monitieventtiili on laitettu suodatustilaan ja allaspumppu ajastettu käymään tietyin väliajoin, hiekkasuodatinlaitteisto tekee työtään itsenäisesti puhdistaen allasvettä. Puhdistuneen veden hintana on kuitenkin likaantunut hiekka. Lika tukkii hiekan vähitellen huonontaen sen suodatuskykyä. Siksi hiekka on puhdistettava säännöllisesti vastavirtahuuhtelulla.
Vastavirtahuuhtelu tehdään ulkoaltaissa kahdesti kuussa, sisäaltaissa kerran kuussa, tarpeen vaatiessa useamminkin – jos paine nousee normaalista (0,3–0,6 bar) yli yhden barin, on hiekka tukkeutunut liasta ja se ei pysty puhdistamaan allasvettä ilman vastavirtahuuhtelua. Vastavirtahuuhtelu tehdään myös aina Alumiinisulfaatin käytön jälkeen
Vastavirtahuuhtelu tehdään valitsemalla kyseinen toiminto suodattimen monitieventtiilistä. Hiekkasuodattimesi monitieventtiilin eri toiminnoista kerrotaan sen omassa käyttöohjeessa. Vastavirtahuuhtelun yhteydessä juoksutetaan vettä viemäriin. Koska vesi otetaan altaasta, varmista ennen huuhtelun aloittamista, että altaan vedenpinta on riittävän korkealla. Se ei saa laskea pintakaivon alapuolelle huuhtelun aikana. Puhdista myös pintakaivon kori ja pumpun karkeasuodatin.
- Aloita vastavirtahuuhtelu pysäyttämällä pumppu, jos se on käynnissä. Pumpun pitää aina olla pysäytettynä, kun monitoimiventtiilistä valitaan toiminto. Valitse monitieventtiilistä vastavirtahuuhtelu (BACKWASH).
- Käynnistä pumppu. Huuhtele niin kauan, kunnes vesi on suodattimen näkölasista katsoen kirkasta, noin kahden minuutin ajan. Sammuta pumppu.
- Valitse monitieventtiilistä huuhtelu (RINSE). Käynnistä pumppu. Huuhtele noin 30–60 sekuntia.
Pysäytä pumppu. Tarkista, että altaan vedenpinta ei ole laskenut liikaa vastavirtahuuhtelun yhteydessä ja lisää vettä tarvittaessa. Allas on täysi, kun vedenpinta on noin pintakaivon puolessa välissä. Vastavirtahuuhtelu on nyt valmis ja voit valita monitieventtiilistä normaalin suodatustoiminnon (FILTER).
Kun vastavirtahuuhtelu tehdään säännöllisesti, hiekka pysyy hyvänä useita vuosia. Suositeltu vaihtoväli on noin 4–5 vuotta tai silloin, kun suodattimen paine ei enää laske alle 1 barin vastavirtahuuhtelun jälkeenkään.
Hiekkasuodattimen hiekan vaihto
Suodattimen suodatushiekkana käytetään kvartsihiekkaa. Yleisimmin käytetty raekoko on 0,5–1,0 mm, mutta raekoko 0,7–1,2 käy suodattamiseen yhtä hyvin. Tarkista suodattimesi vaatima hiekkamäärä käyttöohjeesta tai tyyppikilvestä. Huomioithan, että tämä ohje on yleispätevä ja joissakin suodattimissa saattaa olla tyyppikohtaisesti huomioon otettavia asioita. Muista aina tarkistaa oman suodattimesi mahdolliset erityispiirteet sen käyttöohjeesta!
Pysäytä allaspumppu ja sulje putkiston venttiilit. Tyhjennä hiekkasuodatin vedestä tyhjennystulpan kautta. Mikäli monitieventtiili on suodattimen päällä, irrota siihen johtavat putket / letkut avaamalla yhdistäjät. Avaa monitieventtiiliä kiinni pitävät pultit ja nosta venttiili varovasti pois suodattimen päältä. Tarkista monitieventtiilin ja suodattimen välisen tiivisteen kunto ja vaihda se tarvittaessa uuteen. Jos monitieventtiili on sijoitettu suodattimen sivuun, putkia ei tarvitse irrottaa, vaan suodattimen kannen avaaminen riittää. Tarkista kannen tiivisteen kunto ja vaihda se tarvittaessa uuteen.
Suojaa suodattimen keskiputki esimerkiksi muovipussilla, jotta sinne ei joudu hiekkaa. Imuroi tai kauho vanha hiekka varovasti pois ja huuhtele suodatin. Tarkista, että suodattimen pohjalla olevat sihtiputket ovat ehjät. Jos uima-altaan pohjalle ilmestyy hiekkaa suodattimen käytön yhteydessä, syy on usein rikkoutuneissa sihtiputkissa.
Täytä suodatin uudella hiekalla. Muista poistaa keskiputken suojus ennen monitieventtiilin / kannen kiinnittämistä. Kiinnitä monitieventtiilin putket / letkut takaisin.
Vastavirtahuuhtele uusi hiekka ennen suodatuskierron kytkemistä. Muuten altaaseen saattaa joutua hiekkapölyä, joka sameuttaa allasveden. Tarkista vastavirtahuuhtelun yhteydessä, että hiekanvaihdon yhteydessä avaamasi liitokset ovat tiukasti kiinni eivätkä vuoda.
Katso myös ohjevideo hiekanvaihdosta:
Hiekanvaihdon ohjevideo
Toivomme tämän pienen tietopaketin selventäneen uima-altaan hiekkasuodatuksen periaatetta ja auttavan sinua oikean hiekkasuodattimen valinnassa.
Takaisin alkuun